Aquest bloc va dirigit bàsicament a mestres d'educació Infantil, encara que també pot ser d'interès per a pares i alumnes; on tots vosaltres hi podeu trobar diversa informació on-line d'interès per a la vostra tasca. Alhora també trobareu enllaços que us portaran a activitats per infants.

dimarts, 18 de maig del 2010

Sabeu que els nens ens diuen coses a través dels seus dibuixos?


Un dibuix ens pot transmetre moltes més coses del que sembla a simple vista. Els dibuixos són una de les millors formes d'expressió dels nens. A través dels seus traços podem saber com són, el que pensen i el que senten. I els pares hem d'aprendre a interpretar-los si volem conèixer-los més a fons.
Per al nen, els seus gargots i dibuixos són l'expressió correcta dels seus sentiments i emocions. Qualsevol traç pot ser suficient per a descriure el seu món. Gràcies a l'anàlisi dels seus dibuixos podem comprendre el que el nen vol dir sobre el seu interior i el món que li envolta. A través del dibuix podem conèixer la part més inconscient del nen, per això hem d'observar els missatges que ens transmet i no la perfecció de les seves creacions. A continuació os mostrem els principals detalls a tindre en compte en els dibuixos del vostre alumne/fill:
  • Posició del dibuix: tot el que dibuixa el nen en la part superior del paper està relacionat amb el cap, l'intel·lecte, la imaginació, la curiositat i el desig de descobrir coses noves. La part inferior del paper ens informa sobre les necessitats físiques i materials que pugui tenir el nen. El costat esquerre indica pensaments que giren entorn del passat, mentre el costat dret al futur. Si el dibuix se situa en el centre del paper representa el moment actual.
  • Dimensions: els dibuixos amb formes grans mostren certa seguretat, mentre els de formes petites solen estar fets per nens que normalment necessiten de poc espai per a expressar-se. Poden també mostrar a un nen reflexiu, o amb falta de confiança.
  • Traços: Els continus, sense interrupcions, solen denotar un esperit dòcil, mentre l'esborrat o tallat pot revelar a un nen una mica insegur i impulsiu.
  • La pressió del maneig: una bona pressió indica entusiasme i voluntat. Com més fort sigui, més agressivitat existirà, mentre com més superficials demostra falta de voluntat o fatiga física.
  • Els colors: el vermell representa la vida, l'ardor, l'actiu; el groc, curiositat i alegria de viure; el taronja, necessitat de contacte social i públic i impaciència; el blau, la pau i la tranquil·litat; el verd, certa maduresa, sensibilitat i intuïció; el negre representa l'inconscient; el marró, la seguretat i planificació. És necessari afegir que el dibuix d'un sol color pot denotar mandra o falta de motivació.
Us convidem a endinsar-vos en el món fascinant dels dibuixos del vostre fill. Descobrireu aspectes del seu caràcter i les seves vivències de les quals, aparentment, no tenieu mostres.